Gå til hovedindhold

Frederikshavnerhistorie i billeder

April 2010

Af Majbrit Leino Karlsen

Den 10. november 1958 fik den længst hedengangne Borgmester Lars Christian Fisker overrakt et fotoalbum. Det var en dejlig gave at få i en mørk og trist tid, for den indeholdt nemlig billeder fra Frederikshavn fra borgmester Fiskers samtid og helt tilbage til slutningen af 1800-tallet.

 

Albummet er nu at finde på Frederikshavn Stadsarkiv, hvor man kan komme til at se de mange sjove udsnit af Frederikshavnerhistorien på vores læsesal tirsdag-onsdag 13-16 og torsdag 13-17. Borgmester Fiskers album er vor største billedsamling af Frederikshavns historie, men langt fra den eneste.

 

Nedenfor kan man se en række eksempler på, hvad vi har i gemmerne, og vi håber, I får fornøjelse af at se Frederikshavn dengang arkitektur var en ganske anden historie. 

Sikkerhed, ro og orden

Sådan ser et rigtigt brandkorps ud!

 

Billedet er fra 1935, og forestiller Frederikshavns Brandkorps i fuldt ornat, med blankpudsede messingknapper og støvler, skinnende hjelme og imponerende børster under en del af næserne.

 

Hvordan de ser ud i dag, vil vi håbe, vi ikke kommer til at konstatere ved selvsyn.

Klokken er tooolv og alt er gooodt!

 

Politibetjent Jespersen havde æren af at være byens sidste trommeslager, dengang ordensmagten gav de uvorne en over nakken, når de ikke skikkede sig vel!

 

Han gør nu også en imponerende figur med sit store kaptajnsfuldskæg.

Kommunens folk

Her ses Frederikshavn Kommunes funktionærer og andet godtfolk på udflugt til Bangsbo i 1922.

 

Diverse fruer var skam også med, og mindst én navnkundig frøken: Frk. telegrafistinde Anna Olea Sophie Thellefsen, Frederikshavns første kvindelige byråd.

 

Damemoden afspejler konjunkturen: en vovet ankel ses dog på fruen til højre i billedet.

Lokalsamfundets allerøverste top ses her i et lidt mere moderne antræk. Det kan evt. skyldes at billedet er taget i slutningen af 1950erne; under alle omstændigheder lader herremoden blandt byens honoratiores ikke til at have skiftet væsentligt siden da.

 

Det er sandelig også en højtidelig lejlighed; der udbringes skåler ved indvielsen af Bangsbo vandværk.

 

At der også har fundet et modeskift sted inden for arkitekturen i mellemtiden ses let af de to vandtårne her nedenfor.

Sund og syg i Frederikshavn

Danmarksgade anno 1958 med Løveapoteket til venstre.

 

Flertallet af disse bygninger står endnu, og mon ikke en bedsteforælder eller to kan kende Danmarksgade før den blev gågade?

Et halvt Løveapotek titter frem her til højre på hjørnet af Danmarksgade og Jernbanegade. 

 

Vinterbilledet her er uden datering, men et kvalificeret gæt kunne være slutningen af 1800-tallet: I bunden stationsbygningen og til højre ses Løveapoteket.

Som den særdeles nydelige håndskrift under billedet lader ane, ser vi her Frederikshavns Hospital. 

 

Den herskabelige bygning på billedet blev taget i brug i 1909. Opførelsen havde kostet den nette sum af 162.000 kr. Til gengæld fik vi et aldeles nydeligt, 45 meter langt to-fløjet sygehus. 

 

Vindmøllen til højre i billedet er desværre også faldet for byplanlæggernes hånd, men skulle nogen få den ide at genopføre den, findes arkitekttegningen her på Stadsarkivet!

Byen ved havet

Fiskeriet, som var Frederikshavns livsnerve til for få år siden, har alle dage sat sit præg på bybilledet. Det har været et stolt syn, når byens kutterflåde satte sejl og stod ud af havnene for en karsk brise.

Livet på havet skabte barske folk. 

 

Hvordan de så ud ses let her på billedet til venstre; fiskerne og deres fruer beboede Fiskerklyngen omkring år 1900.

Det var ikke kun fiskerne, der var barske folk; billedet her til højre viser hvorledes varer og post bragtes til Hirsholmene ved vintertide. Dateret ca. 1939.

 

I det mindste havde datidens budservice mulighed for at hoppe om bord i tilfælde af en faretruende knagen i vejbelægningen.

Ovenstående er et meget lille udvalg af de mange unikke billeder, vi har af Frederikshavns historie. Mange af vore gæster, navnlig de forfattere, der har søgt materiale til værker om forskellige udsnit af Frederikshavns historie har da også gjort rig brug af dem, og vi håber at kunne lade endnu flere af nutidens frederikshavnere få et kig tilbage i samme historie ved udstillinger på Borgertorvet.

I mellemtiden er besøgende velkomne til at besøge os, og få et indblik i, hvad Frederikshavns Stadsarkiv har at byde på.